slow life és környezettudatosság

A környezettudatosságra meg kell érni. Nem megy egyik pillanatról a másikra. Van, hogy hirtelen sokall be az ember, van, hogy eleve utálja a sok felesleges tárgyat, tevékenységet, mindent, ami haszontalan. Mi a slow life, a környezetvédelem és a minimalista élet elveit követjük. Nem erőltetetten, nem direkt, nem divatból, hanem tudatosan, régóta.

Vidékre költöztünk Budapestről. Mert szeretjük a réteket, a hegyeket és a vizeket. Szeretünk igazi ételeket enni, igazi vizet inni, kertészkedünk, hetente elmegyünk és kannákba töltünk forrásvizet, vasízű és csíp, de egyéves koruktól a gyerekeink is isszák és szeretik, a csapvizet pedig nem. Kenyeret sütünk. Amit tudunk, magunk varrunk, amiből tudunk használtat szerzünk. A Badacsonyra költözés nálunk nem azt jelenti, hogy bevonultunk egy hatalmas, kész házba, hanem fillérekből vettünk egy felújítandót, és azt toldozzuk folyamatosan. Ennek mondjuk nem örülünk, de annak igen, hogy a sajátunk, és nem kell albérletben lakni, évente költözködni valami miatt.

Szeretünk itt élni, hegyet mászni, sétálni, úszni a tóban (jelenleg inkább sarazni a három kisgyerekkel), biciklizni. Közben dolgozunk is, rohanunk is sokat, de tudunk egyensúly teremteni. Beiktatni pihenéseket, és azok olyan igazi pihenések, amikről régen csak álmodoztam. Függőágyban heverészni a három gyerekkel. Rajzolni a fákat. Ásni, túrni a földet. A saját almánkat összeszedni. Fát ültetni. Igazi élelmiszereket venni és fogyasztani. Saját veteményest csinálni. Hátraküldeni a gyerekeket a kertbe, hogy egyék meg a málnát.

Közben pedig tudatosan nevelni a családot (igen, magunkat is), tanulni és tanítani, nem elkényeztetni és nem elkényelmesedni. Megismerni és kitolni a saját határainkat. Tudni elviselni, akár meg is szeretni az esőt, a szelet, a napot, a fagyot. Egészségesnek lenni ezer modern kiegészítő nélkül. Elhagyni a mű dolgokat. Tárgyban, viselkedésben, életmódban, kommunikációban, mindenben. És az egyik legfontosabb: azt csinálni, amit szeretünk, azzal pénzt keresni, cserébe belerakni a szenvedélyünket, örömünket, tudásunkat.

Jövő év elején elkezdem ezt a témát körbejárni, tartsatok majd velem!

_DSC2281_180


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s