jó víz, rossz víz, műanyag

Valamelyik nap a Szent György-hegy felől hazafelé megálltam a nemesgulácsi savanyúvízforrásnál, hogy teletöltsem a kannáinkat vízzel, ahogy mindig, mióta a Badacsonyon lakunk.

Eleinte nem szerettem, vörös, buborékos és vasízű (hasonló az íze, mint az erdélyi savanyú források vizének), de hamar megszerettem, a gyerekeink is ezt isszák.

Amikor Budapesten laktam, akkor is sokszor cipeltem haza forrásvizet a közeli hegyekből pl. a Ráday utcába, a hegyvidéken is kutattam kutak után, de mindet lezárták 😦
Egyik albérletünk közelében, a Pilisben is találtunk forrást, többet is.
Mindig fontos volt, hogy jó vizet igyak, és azt a szó szerint lehető legjobb FORRÁSBÓL vegyem magamhoz.

107636229_703398690444492_8185943733663192462_n

A mostani vízhozatalkor a műanyagmentes július kapcsán a PET palackos ásványvizeken gondolkoztam. Hogy miért rossz a csapvíz, miért jó az ásvány- vagy forrásvíz, mennyire jó a szűrt víz. Hogy sok helyen alig jutnak BÁRMILYEN vízhez, itt meg műanyag palackokban vásárolják, és cipelik haza, miközben a csapból iható víz folyik. Iható, de a minősége megkérdőjelezhető. Az ásványvizek jobb minőségűek, de a palackok elárasztják a földjeinket és vizeinket, annyit nem hasznosítanak újra, amennyit termelnek.

A minőségen túl a fenntarthatóság miatt is iszom forrásvizet. Van pár kannám, ugyan mind műanyag, mégis egy életen át használjuk ugyanazokat a darabokat. Van, amit kaptunk, vagy deszt. víz volt benne… (Persze jobb lenne üveg, de egyelőre nem merek átállni, hisz ha az egész családdal térünk be vízért, akkor a gyerekek lába alatt szállítjuk haza.)

A műanyag hasznos tud lenni, de mára rengeteg eldobható változatot használunk, ezek számát mindenképp csökkenteni kell. Ha van tárgyad, ami műanyag, a műanyagmentesség miatt ne dobd el, használd, amíg csak lehet. Ha funkcióját vesztette, gondold át, mire tudod még használni? (Mi pl. babakádba szedjük ki a vizes ruhát.)

💧Ha van tárgyad, ami műanyag, a műanyagmentesség miatt ne dobd el, használd, amíg csak lehet.

💧Ha funkcióját vesztette egy műanyag tárgy, gondold át, mire tudod még használni? (Mi pl. babakádba szedjük ki a vizes ruhát.)

💧Milyen vizet iszol?

💧Ha palackosat veszel, hogyan tudod csökkenteni? Ha váltanál, határozd el magad és kezdj el gondolkodni, hogy tudsz jó minőségű vízhez jutni szeméttermelés nélkül!

💧Van a közeledben közkút, forrás, ivócsarnok, ahol 1-2 palackot újra és újra megtölthetsz?

💧Ha tudsz forrást a közeledben, írd meg, hol található, segítsünk egymásnak jó vizet találni!

💧Van tapasztalatod a budapesti kutakkal, ivócsarnokkal?

_DSC4577


2 gondolat “jó víz, rossz víz, műanyag” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: műanyagmentes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s