rendhagyó karácsony

tippek a karácsonyi időszakra COVID-19 idején

Rendhagyó karácsony, ez jut először eszembe, amikor az idei, járványtetőzéses karácsonyra gondolok. 
Sokat tanultunk az elmúlt időszakban a koronavírus miatt, alatt a fontossági sorrendről. 
Idén sokunknak nehezebb lesz a karácsony, mert nem találkozunk a családunkkal. Sokan vannak, akik elveszítettek hozzátartozót, félnek, féltenek valakit, többen fognak egyedül karácsonyozni, mint korábban. Van, akinek az anyagi helyzete romlott.
A karácsonyt mégis meg kell ünnepelnünk, hisz ünnepelték háborúban, fogságban, sokkal embertelenebb körülmények között is. Mert reményt ad, segít átvészelni a nehézségeket, de megtanít az örömökre fókuszálni is. Lehet, hogy anyagilag kevesebbet fordítunk majd rá, jobban átgondoljuk, mire költjük el a pénzünket. Talán kevesebbet utazunk és rohanunk. Megtapasztalva azt, hogy szeretteinktől távol ünnepelünk, amikor legközelebb találkozunk, jobban megbecsüljük az együttlétet. Ha megtartjuk az ünnepet, közelebb kerülhetünk a karácsony valódi üzenetéhez.
Készítsük fel magunkat arra, hogy akár egyedül, akár családunkkal élünk, de a megszokottól eltérően, néhány családtagunkkal egymás nélkül töltjük a közeli időszakot. Könnyítse meg ezt a tudat, hogy most ezzel teszünk a legtöbbet egymásért, és később együtt lehetünk.

Ami hiányzik, a személyes kapcsolatok és találkozások. Ezt nem pótolja semmilyen videóhívás. Ez különösen nehéz, ha egyedül élsz. Talán paradox, de ami a személyes találkozásokat pótolhatja: saját magad! Saját magaddal tudsz ”találkozni”. Figyelj befelé, kapcsold ki a közösségi médiumokat, kapcsold be kedvenc karácsonyi zenédet, törődj magaddal, díszítsd a lakásodat, teríts meg, főzz ünnepi ételeket akkor is, ha egyedül töltöd az adventet, a karácsonyt.

Egy biztos: ha eljön nálunk az ünnep, a nagymama és nagypapa, a rokonok elküldték az ajándékokat, és majd örülnek a gyerekeim, akkor fog belénk hasítani a hiány, a családunk hiánya. Megtanulunk valamit: mit sem ér az ajándék a jelenlétük nélkül.

Akár egyedül, akár a családoddal töltöd ezt az időszakot, próbáld a jó oldalát nézni, megtalálni, az apró örömökre koncentrálni.

Tippek idén, erre a rendhagyó karácsonyra:

  1. süsd meg anyukád, nagymamád egyik karácsonyi receptjét, saját családi kedvenceim jönnek nemsokára egy posztban

2. küldj ajándékcsomagot a rokonaidnak, vásárolj olyan helyről, ahol van házhoz szállítás, esetleg ajándékcsomagolás, kerüld a boltokat

3. ugyanúgy díszítsd fel a házat, mint máskor

4. öltözz fel ünneplőbe, teríts meg szépen, akkor is, ha egyedül ünnepelsz

5. ajándékozd meg magad

6. csináljatok színdarabot a gyerekeiddel, eltereli a figyelmet a gondokról és ha videóra veszed, el is küldheted a családodnak

7. csináljatok díszeket magatok tobozból, fenyőágból, szalagokból, papírból, ötlettel tele poszt jön nemsokára!

8. tartsd a korábbi szokásaidat, felidézve az eddigi karácsonyokat, pl. hallgasd meg a zenéket, amit gyerekkorodban hallgattál

9. menj ki minden nap, erősítsd az immunrendszered, sétálj a szabadban, a hideg, friss levegő csodát tesz

10. fizess be egy online karácsonyi színházi vagy balett előadásra, koncertre

11. vásárolj hazai kézművesektől ajándékot, keresd a minőségi termékeket, rengeteg blog ajánl remek dolgokat, keresd az etikusan, fenntartható módon működő, becsületes cégeket

12. jegyezd fel, mi volt idén más, mi volt jobb, tanulj belőle

13. csinálj gasztro ajándékot, ötletek nemsokára!

14. adományozz meleg ruhát, élelmiszert, nézd meg, hol mire van szükség

15. csomagolj ajándékokat, játékokat, idén is működnek gyűjtőpontok

16. figyelj a körülötted élőkre, sokan idősek, nehéz körülmények közt élnek, esetleg a vírus miatt nagyon leterheltek, személyes találkozás nélkül is lehet apró ajándékkal, kedves szóval, finomsággal meglepni őket.

Christmas dessert chocolate truffles and spices on white wood


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s