téli kirándulás gyerekekkel

Kipirult, kacagó gyerekek dobálják a havat, sikítanak a szánkón, a kezedbe rakják a hideg kezüket, hogy felmelegítsd, otthon pedig a lábukat a kályhához vagy fűtőtesthez dugva fáradtan, kipirult arccal isszák a meleg teát. Ezek a pillanatok és élmények egész életükben elkísérik őket. Ilyenkor megszűnik az idő.

Nem olyan egyszerű megvalósítani, hogy zökkenőmentes legyen, kell előkészület (épp csak annyi, hogy tényleg jó legyen, nem viszem túlzásba), tapasztalatból tudom három kisgyerekkel, de megéri.

Télen is fontos, hogy a gyerekek sokat legyenek friss levegőn. Meg te is.

Én, ahogy anyukámtól tanultam régen, az első leesett hóban megmosom az arcomat, hogy szép legyek egész évben. A gyermekkorom elmúlt, már tudom, hogy ráncok ellen nem hatásos, ettől szép sem leszek, viszont felpezsdíti a vérkeringést :).

A gyerekek pedig azon túl, hogy a friss levegőn mozgás az egyik legjobb dolog több szempontból is, megismerik a szél csípősségét, a hókristályokat, a jég keménységét és hidegét, a fagyot, a ködöt, a latyakot, a deret. Látják a természetet elbomlani, elszáradni, megpihenni. Megtanulják értékelni a meleg otthont és ételt, a kuckózás, pihenés, tea is sokkal jobban esik, ha előtte kint voltak a szabadban.

Tölts minél több időt kint, legyen az a természetes, hogy kint vagytok, tehát amikor tehetjük, irány a szabad! Gyerekekkel több módon is megvalósítható a dolog. Nekünk van kertünk végre, de még így is járunk játszótérre, kivilágított főtérre, rétre, hegyre, a Balaton partjára. Tapasztalatom, hogy a gyerekeket nem is érdekli annyira, hogy hideg van. Ha van téma, kedv, társ, órákig képesek kint játszani.

Ha a gyereked alszik még napközben

Altasd kint, ha teheted. Ha egészséges, és ha nem szeles, nyirkos az idő, semmi akadálya. A legtöbb gyerek hideg levegőben alszik legjobban. Rakd ki a kertbe, sétálj egy nagyot babakocsival, vagy magadra kötve a babát (én inkább vízszintesen altattam őket, de ha kirándultunk, vittem háton, és aludtak is így néha).

Mivel ilyenkor nem mozog, öltöztesd fel jól, jobban, mint a futkározó gyereket.

Babakocsiban altattam legtöbbször délután a gyerekeimet, a középső 2-3 órát aludt a legnagyobb hidegben is, ő talán soha nem volt még beteg, bár nem állítom, hogy van összefüggés, hiszek benne, hogy a friss, hideg levegő jót tesz nekik.

A baba alá rakj valami puhát és meleget, én egy régi bundamellényt raktam alá. Öltöztesd fel jól, keze, feje, homloka is legyen fedve, takard be akár több takaróval, lába köré és a babakocsi tetejére is mehet egy-egy takaró.

Mire figyelj?

NE izzadjon be: a nyakánál tudod ellenőrizni.
NE fázzon: ha nem hideg az orra, nem fázik.
NE sírjon: ha felébred és sír, úgyis nyilván behozod.

Nekem olyan bébiőröm volt, ami elemmel is működik, tehát magára tudtam hagyni a kertben, rá is láttam, gyakran ellenőriztem, de nagyon sokszor, sokat sétáltunk is.

Ha mozogni, futkározni, hógolyózni, szánkózni fognak (fogtok)

Az átfázást, a beizzadást és az átnedvesedést kell megakadályozni.
Rétegesen öltöztesd, de ne öltöztesd túl őket. Legyen minden kis rés beburkolva, legyen száraz a ruha. Pótzoknit, pótkesztyűt szoktam vinni, de van, amit nem tudsz kicserélni, akkor irány haza, nehogy megfázzon a hideg levegőn az átnedvesedett ruhában!

Mielőtt kimentek, kend be az arcukat, szájukat védőkrémmel, ehhez receptet nemsokára írok!

Indulás

Az öltözés és öltöztetés nálunk nem könnyű. Mindig van valami, ami nyom vagy szúr, szoros vagy éppen laza. Erre az egyik könnyítés, a minél melegebb és kényelmesebb ruhák beszerzése. A laza pántok levarrása, a címkék kivágása. A mindig helyére tett cipők, sapkák és overállok. Néha öröklünk több ruhát, ilyenkor van játszós ruhájuk, ez praktikus, külön tartjuk. Van egy adag meleg kényelmes ruha (aláöltözet), ami bevált és nem kell gondolkozni, mibe öltözzünk.

Készítsd ki indulás előtt a teafőzéshez az eszközöket, vagy például tepsibe rakj pár félbevágott almát – citrommal kend meg, fedd be alufóliával, amikor hazaértek, csak be kell kapcsolnod, és meg is sül, mire levetkőztök.

Fel kell készülni hosszabb útra. Akár gyalog, akár autóval, akár busszal mentek egy darabig, az utazásra készülj fel. Meleg itallal, pár falat étellel mindenképp, autóban nekünk takaró, zabszelet, víz mindig van egy esetleges elakadás esetére is.

Hazaérkezés

Jó, ha csak be kell gyújtani a teavíz/leves alatt a tűzhelyet. Ha a sütőben vár a tepsis alma, sütőtök, kapcsold be, amint hazaértek.
Az előszoba csupa sár lesz, mi egy rongyra rakjuk a cipőket, és kissé gyakrabban sepregetek.

Mi legyen a gyerekekkel?
-vetkőztesd le őket, vetkőzzenek le, vegyenek száraz ruhát, cseréljék a nedveset, átázottat szárazra. A sár, a koszos ruha várhat.
Átfázástól és napszaktól függően én:
-berakom őket egy kád meleg vízbe egyszerre
-plédbe csavarom őket
-a kályha/fűtőtest mellé ülnek és a lábukat a meleghez dugják
-kapnak teát, levest (ilyenkor a legjobb valami egyszerű krémleves, pl. fahéjas-almaleves)
-ha este érünk haza, mielőbb megetetem, lefürdetem őket, mert fáradtak és nyűgösek lesznek nagyon hamar.

Mit vigyél kiruccanáshoz?

Ami mindig van nálam:

sebfertőtlenítő spray
sebkötözéshez cuccok
zsepi
nedves törlőkendő
fertőtlenítő kendő
ollós bicska
zacskó, vagy valami vízhatlan tok (pl. repülős utazáshoz való tasakok) ebbe bele tudtam rakni a használt pelenkát, egyéb szemetet.
pelenka, pótbugyik, pót cicanadrágok
víz

Télen kiegészítem a következőkkel:

még több zsebkendő (mi textilt is használunk)
tea termoszban
pár falat étel, praktikus az energiagolyó zabbal, datolyával
több falat étel, ha nagyobb túrára megyünk (nekünk a 3-4 órás az ideális gyerekekkel)
pótzokni+zacskó: ha átázott a csizma és a zokni, ki tudod cserélni, de hiába, ha vizes a csizma. Adj rá száraz zoknit, húzz a száraz zoknira zacskót, arra a csizmát és vidd haza a gyereket, otthon rögtön vedd le a lábáról.
pótkesztyű – ha átázik, cseréld ki, amíg hazáig eljutsz, addig is.
kéz- és lábmelegítő tasakok – pattintós pl. ami fél órán át meleget ad, ezt csak végső átfázáskor vetem be, amikor már elfogyott minden száraz kesztyű és zokni, vagy nagyon átfáztunk.

Nekem ezek kis zsákokban vannak, így táska/hátizsák váltáskor át tudom könnyen dobni egyben a másikba.

Ötletek, motiváció a szabadban tartózkodáshoz

Van, hogy a gyerekek elvannak egy bottal a kertünkben, amivel jeget törhetnek a vödrökben, vagy a madáritatóban, egy seprűvel, amivel havat seperhetnek, a homokozólapáttal, amivel mindig találnak lapátolni valót. Van, hogy ők akarnak elmenni legjobban, sürgetnek, alig várják az indulást, főleg, ha esik a hó, lehet szánkózni, korcsolyázni, vagy köd volt és deres a hegy, ilyenkor mesevilág vár ránk a Badacsonyon, a Balaton is gyönyörű, ha fagyott a partja.
De van, hogy ugyan a szabadban gyönyörű az idő, mégsem akarnak kimozdulni. Nálunk is megesik, hogy kedvet kell csinálni hozzá, erőszakoskodni nyilván nem fog az ember, meséléssel, feladattal, kihívással viszont sokszor könnyű kimozdulni.

Kerti kintléthez télen:

– csináljatok koszorút ágakból, termésekből, kötözéshez használjatok pl. kenderzsineget.
– nagy hidegben kísérletezzetek! Rengeteg ötletet találtok pl. a Gyereketető vagy a Skillo.hu oldalon.     
 -próbáljatok szappanbuborékot fagyasztani.
– adj nekik feladatokat: keressenek deres növényeket, nézzék meg nagyítóval.
– keressenek jégcsapot
– csináljatok vackot a kis állatoknak
– gereblyézzetek, a faleveleket mi a növények köré tesszük.
– etessetek madarakat, később az ablakból figyelhetitek őket, rengetegen jönnek. Előtte tájékozódj, mit szabad kihelyezni nekik! Fontos az is, ha elkezditek az etetést, rendszeresen kapjanak enni utána is.
– díszítések: nem csak lámpafüzérrel lehet a házat kidíszíteni. Nincs ötleted? A gyerekeknek lesz!
-mese: keressetek mesebeli dolgokat, amiket olvastatok, láttatok.
-mi száraz virágokat szedtünk (vagyis a kerti gazokat), vettünk egy tököt, és egy régi koszorút körbefontunk a szomszédból átnyúlt vadszőlőindával. Régi zsírosbödönbe, eltört kosárba raktunk mindenfélét, ágakat, zuzmós fakérget, mindenfélét, amit gyűjtöttek, berendezték mini kertnek.

Kiruccanáshoz ötletek télen:

– szánkózás, korcsolyázás, ez alap, de kell hozzá hó, jég, korizásunkról itt olvashatsz 🙂
– hógolyózás, hóember építés, a legjobb, de ez is csak havas időben lehetséges.
– gyűjtsetek csipkebogyót, kökényt, galagonyát, tudom, megunják néha a gyerekek, mégis ott vannak, átélik, tapasztalják a gyűjtögetés élményét, otthon pedig az eredményét.
– gyűjtsetek tobozt, lehullott fenyőágat, kérgeket, gubacsot, makktetőt, díszeket lehet belőle csinálni,
(a makkot hagyd ott a disznóknak), száraz leveleket.
– eldugott kincsek: ha nem is geocaching, te is elrejthetsz valamit nekik egy dobozba.
– menjetek el egy tóhoz, egészen más, mint tavasszal vagy nyáron, itt a Balaton mellett mi akár ovi után is leugrunk a partra.
– keressetek egy kellően befagyott patakot, lehet rajta csúszkálni, ha nincs sok faág.
-vidéken: nálunk az is elég motiváció, ha útbaejtünk lovakat vagy birkákat.
-természetes vízen korcsolyázás – ha tehetitek és biztonságos, próbáljátok ki, nekem nagy álmom.  
-az erdő ha havas, ha nem, rengeteg felfedeznivalót kínál. Ettetek már fagyott harmatcseppet? Tudtátok, ha elraktok a zsebetekbe egy zárt tobozt, az otthon kinyílik és nem tudjátok kivenni? Néztetek már zuzmót közelről? Tudtátok, hogy télen is lehet bogarakkal találkozni? Találtatok már alvó állatkát?

Kiránduláskor soha ne veszítsétek szem elől egymást, maradjatok együtt! Telefont vigyetek magatokkal!

Saját tipp: amikor a Balaton mellé költöztünk, befagyott a tó, mindenki a tavat csúszta át és korcsolyázott ajta, én kilenc hónapos terhes voltam, így nem mentem a jégre, de kirándultam a jeges berkekben és nádasokban, az is gyönyörű!

Először nézd meg az időjárást, előre fogod tudni egy idő után, mire számíthatsz. Ezek nem meteorológiai, csupán saját megfigyelések.

-Hó+fagy: porhó lesz valószínűleg, lehet fagyott tócsákon csúszni, havat dobálni.
-Hó+0 fok körüli hőmérséklet+szélcsend: valószínű, hogy tapadós a hó, építsetek hóembert, hógolyózzatok, szánkózzatok!
-Köd+fagy: zúzmarás az erdő, menj kirándulni, csodás élmény vár!
-Hatalmas hó+fagy: ne menj erdőbe, veszélyes lehet. Nem csak olvadás esetén, a hó és a jég súlyától is törnek az ágak, zuhan a jég, eshetnek le vezetékek.
-Ónos eső, vihar, ködszitálás: inkább maradj otthon!
-Hó+kis szél vagy szélcsend+mínuszok+napsütés: Irány a szabad, ahol érintetlen a hó, megcsodálhatjátok a csillogást, lehet hemperegni.
-Száraz idő+szélcsend: Irány a szabad!


2 gondolat “téli kirándulás gyerekekkel” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s